Sarjana Sains dalam Pembangunan Sumber Manusia

unimas_mschrd.png

SARJANA SAINS DALAM PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA - UNIMAS

PENGENALAN

Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Manusia kini menawarkan Ijazah Sarjana Sains (Sarjana Sains) dalam Pembangunan Sumber Manusia (HRD). Ijazah Sarjana Sains HRD direka khusus untuk profesional yang mencari pengetahuan, kemahiran, dan keyakinan yang lebih tinggi dalam bidang pembangunan dan pengurusan sumber manusia. Pelajar mengkaji pelbagai aspek berkaitan dengan proses pembelajaran dan reka bentuk pengajaran; teori, model, pembelajaran dewasa, dan strategi. Pelajar diberi peluang untuk berfikir secara kritis dan merenungkan isu-isu semasa dan tren pengurusan dan pembangunan sumber manusia untuk aplikasi di tempat kerja mereka.

Program Sarjana Sains HRD terdiri daripada kursus berdasarkan kurikulum (kuliah, tugasan, dan penilaian) dan kertas penyelidikan. Sekurang-kurangnya 42 kredit pengajian dan Purata Gred Mata (CGPA) sekurang-kurangnya 3.0 diperlukan untuk penganugerahan ijazah.

Salah satu ciri unik program Sarjana Sains HRD adalah pengambilan kursus mengenai kognisi, tingkah laku manusia, dan pengetahuan teknologi maklumat yang boleh digunakan untuk memudahkan pembelajaran organisasi. Selain itu, pelajar akan menghadiri sesi perkongsian bersama Alumni universiti dan praktisyen dalam pelbagai industri yang akan memperkaya pengalaman pembelajaran mereka.

TEMPOH PENGAJIAN
Program Sarjana Sains HRD adalah program sarjana melalui kerja kursus selama tempoh minimum 24 bulan, setara dengan 6 semester pengajian. Bagi mereka yang memilih untuk menjalankannya dengan lebih perlahan, tempoh pengajian maksimum adalah 4 tahun.

SIAPA YANG HARUS MEMOHON
Program ini bertujuan untuk menyediakan peluang kepada pelbagai kumpulan calon potensi seperti:

• Pentadbir Pejabat
  • Pendidik
  • Graduan dari pelbagai disiplin pengajian
  • Individu yang berminat dalam Pembangunan Sumber Manusia
  • Kumpulan Professional dan Sokongan dari Institusi Awam & Swasta
  • Pengamal Urusan Sumber Manusia
JADUAL PROGRAM
Aktiviti pengajaran dan pembelajaran untuk program ini dijalankan pada hujung minggu.

PENGAMBILAN PELAJAR
  • Semester Februari
  • Semester Julai
  • Semester September

SYARAT KEMASUKKAN

Untuk kemasukan ke dalam program ini, calon mesti memenuhi kriteria berikut:
  • Ijazah Sarjana Muda dengan CGPA minimum 2.50 atau yang setara, seperti yang diterima oleh Senat;
  • Ijazah Sarjana Muda atau yang setara tetapi dengan CGPA kurang daripada 2.50, boleh diterima dengan syarat pengalaman kerja minimum 5 tahun dalam bidang yang berkaitan; atau
  • Kelayakan yang setara yang diluluskan oleh Senat
  • Untuk pelajar antarabangsa, Skor IELTS minimum 5.0 atau yang setara (contohnya TOEFL-525; Ujian Komputer TOEFL-196; Ujian Internet TOEFL 69-70) diperlukan.
APEL.A untuk Akses (Untuk Warganegara Malaysia Sahaja)
  • Berumur lebih daripada 30 tahun pada bulan Januari dalam tahun permohonan; DAN
  • STPM/Diploma yang Diiktiraf/Matrikulasi/Asasi/Lain yang Setaraf; DAN
  • Pengalaman kerja yang berkaitan/pembelajaran berpengalaman sebelum ini; DAN
  • Lulus Penilaian APEL A (Ujian Kebolehan, Portfolio, dan Temuduga)

Human Resource Development

• KMS 6013 Human Resource Development
  • KMS 6033 Design of Training Programmes
  • KMS 6053 Effective Teaching and Learning

Management

• KMS 6043 Management in the Workplace
  • KMS 6063 Human Resource Management
  • KMS 6083 Strategic Management

Cognition and Human Behaviour

• KMK 6053 Cognition & Organizational Behavior
  • KMK 6063 Cognition & Learning

Information Techonolgy

• KMS 6143 Information and Communication Technology for Managers
  • KMS 6073 Technology for Human Resource Development

• KMF 6013 Statistics for Social Sciences
  • KMF 6023 Research Methods
  • KMS 6152 Research Paper 1
  • KMS 6164 Research Paper 2

APEL.C Untuk Perpindahan Kredit

Berita baik! Pelajar yang layak dengan pengalaman akademik / praktis / industri yang relevan boleh menjalani penilaian APEL C (Portfolio, Ujian Cabaran) untuk pengecualian mata pelajaran tertentu.