Sarjana Pengurusan Perniagaan Korporat

cmbawide.png

PENGENALAN

Program CMBA menyediakan peluang kepada individu untuk memajukan kerjaya dalam pengurusan perniagaan dan kepada para pengamal untuk meningkatkan kemahiran dan pengetahuan mereka dalam pentadbiran korporat serta pengurusan. Program ini telah menarik komuniti pelajar yang sangat bermotivasi dari pelbagai latar belakang akademik dan pengalaman kerja. Kami menyatukan pensyarah yang berpengalaman, dedikasi, dan berkelayakan untuk memastikan program yang inovatif, berorientasikan aplikasi, dan multidisiplin. Program CMBA adalah luar biasa kerana ia telah mengekalkan ciri-ciri terbaik MBA tradisional yang dipadukan dengan ciri-ciri kontemporari yang diperlukan oleh pengurus perniagaan dan korporat pada masa kini. CMBA komited untuk peningkatan kualiti berterusan untuk menyesuaikan keperluan industri dan permintaan pasaran yang seiring dengan prinsip kelestarian.

TEMPOH PENGAJIAN
CMBA adalah program sarjana melalui kerja kursus selama sekurang-kurangnya 18 bulan, yang setara dengan 5 semester pengajian. Terdapat 3 semester dalam setahun. Kebanyakan pelajar dapat menyiapkan pengajian mereka dalam 5 semester. Bagi mereka yang memilih untuk mengambil masa yang lebih lama, tempoh pengajian maksimum adalah 4 tahun.

SIAPA HARUS MEMOHON?
Program ini bertujuan untuk menyediakan peluang kepada pelbagai kumpulan calon berpotensi seperti:
  • Majikan dan usahawan
  • Pekerja dari semua sektor industri
  • Profesional dan kumpulan sokongan dari institusi awam & swasta
  • Pendidik, Pembimbing, Jurulatih, dan Pengajar Siswazah baru dari pelbagai disiplin
JADUAL PROGRAM
Program ini memerlukan pelajar untuk mengumpulkan 44 jam kredit dalam 5 semester. Secara purata, pelajar perlu mengambil 3 kursus (9 kredit) setiap semester pada Februari dan September (semester panjang), dan 2 kursus (6 kredit) pada bulan Julai (semester pendek). EBB6052 dan EBB6063 akan diambil pada semester keempat dan kelima masing-masing. Aktiviti pengajaran dan pembelajaran formal dijalankan pada hujung minggu di dalam bilik darjah fizikal, disokong oleh mesyuarat dalam talian.

PENGAMBILAN PELAJAR
  • Semester Februari
  • Semester Julai
  • Semester September

SYARAT KEMASUKKAN

• Ijazah Sarjana Muda (Tahap 6, MQF) dalam bidang berkaitan dengan CGPA minimum 2.50 seperti yang diterima oleh Senat HEP; ATAU
  • Ijazah Sarjana Muda (Tahap 6, MQF) dalam bidang berkaitan dengan CGPA minimum 2.00 dan tidak mencapai CGPA 2.50 boleh diterima, tertakluk kepada penilaian dalaman yang teliti; ATAU
  • Ijazah Sarjana Muda (Tahap 6, MQF) dalam bidang bukan berkaitan dengan CGPA minimum 2.00 seperti yang diterima oleh Senat HEP dan dengan pengalaman kerja yang relevan, tertakluk kepada penilaian dalaman yang teliti; ATAU
  • Ijazah Sarjana Muda (Tahap 6, MQF) dalam bidang bukan berkaitan dengan CGPA minimum 2.00 seperti yang diterima oleh Senat HEP dan tanpa pengalaman kerja yang relevan, tertakluk kepada lulus kursus prasyarat; ATAU
  • Kelayakan lain yang setaraf/dalam bidang berkaitan dengan Ijazah Sarjana Muda (Tahap 6, MQF) yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia
  • Bagi pelajar antarabangsa, Band 4 minimum dalam MUET atau setaraf dengan CEFR (B2 Pertengahan); Skor IELTS 6.0 atau setaraf (contohnya TOEFL iBT - 60) diperlukan.
APEL.A untuk Akses (Khusus untuk Rakyat Malaysia Sahaja)
  • Lebih daripada 30 tahun pada bulan Januari dalam tahun permohonan; DAN
  • STPM/Diploma yang diiktiraf/Matrikulasi/Asasi/Peringkat Kolej yang diiktiraf; DAN
  • Pengalaman kerja yang relevan/pembelajaran pengalaman sebelum ini; DAN
  • Lulus Penilaian APEL A (Ujian Kebolehan, Portfolio dan Temu Bual)

MODUL UTAMA

• EBB 6013  Principles of Accounting and Finance
  • EBB 6023  Economic Theory
  • EBB 6043  Strategic Marketing
  • EBB 6113  Accounting for Managers
  • EBB 6123  Corporate Finance
  • EBB 6133  Strategic Management

Modul Elektif Umum (Mempelajari 6 kursus)

• EBB 6033 Economics Analysis and Policy
  • EBB 6073 International Business
  • EBB 6083 Operation Management
  • EBB 6103 Firms, Institutions and Competition
  • EBB 6143 Money, Banking and Financial Market
  • EBB 6153 Investment
  • EBB 6163 International Finance
  • EBB 6173 E-Business
  • EBB 6213 Entrepreneurship
  • EBB 6223 Human Resources Management
  • EBB 6233 Knowledge Management

Modul Penyelidikan

• EBB 6093 Research Methods and Statistical Analysis
  • EBB 6052 Corporate Business Project 1
  • EBB 6063 Corporate Business Project 2

APEL.C untuk Pemindahan Kredit

Berita Baik! Pelajar yang layak dengan pengalaman akademik / praktisi / industri yang relevan boleh menjalani penilaian APEL C (Portfolio, Ujian Cabaran) untuk pengecualian bagi sesetengah kursus.